Az agyagozás jótékony hatásai kisgyermekkorban


Sok szülő igyekszik gyermekét már egész kis kortól fejleszteni, hogy később az iskolában előnyökkel induljon. Ezért manapság rengetegen

választják a korai nyelvtanítást, úszásoktatást, számítógépes ismeretek, valamint a versenysportok elkezdését.

A kézműveskedésre úgy gondolnak, arra manapság nincsen szükség, úgyis rajzolnak az óvodában! Ezt sajnos az is okozza, hogy a mai embernek már alig van ideje szabadidejében házi vagy ház körüli munkával foglalkozni, a nők nem varrnak, kötnek, a férfiak nem fúrnak faragnak, mint nagyszüleik idejében.

Digitális világunkban már nem előny, ha bármilyen kézi eszközzel, szerszámmal vagy anyaggal tisztában van a gyermek.

De igazában agyunk és személyiségünk fejlődéséhez igenis szükség van ezekre az élményekre!

Az agyag, mint természetes anyag, tiszta állapotában szennyeződésmentes, tele van ásványi anyaggal, amelyek jó hatással vannak a szervezetre. Puha, lágyan formálható textúrájú, egy darabig könnyen kezelhető, alakítható, pont alkalmas arra, hogy megvalósítsuk azt a világot, amelyet megálmodtunk (kreativitás fejlesztése). Mivel formálhatóságát idővel elveszti (kiszárad), és ez munka közben korlátozza az embert, előre el kell gondolni, mit és milyen technikával készítünk el vele, mert sokszori újrakezdésre nincs mód (előrelátás fejlesztése), és nagyon fontos, hogy munkánk során a technológiai sorrendet betartsuk (tervezés), mert egyes műveletek utólag már nem pótolhatóak. A formázás során észrevétlenül is erősödik a kéz, s a pontos, aprólékos mozdulatok elvégzésekor nagyon jól fejlődik az ún. finommotoros mozgás, amelynek gyermekünk az iskolában nagy hasznát veszi majd.

Az elmélyült munka közben észre sem vesszük, hogy röpül az idő, és nemcsak 10 percet, de sokszor azok a gyerekek is órákat képesek egy helyben ülni, akik máskor folyamatosan mozognak (és ennek nagy hasznát veszik majd az iskolai tanórán). Rendkívüli módon fejleszti a koncentrációt egy állatka szemének, szájának felrajzolása, vagy egy bögre fülének felragasztása. Ilyenkor memóriájukat is használják, mert visszaemlékeznek, hogyan is néz ki a cica, kutyus vagy éppen sárkány, amelyet mintáznak, hol van a bögre füle. Ez a tudás később a füzetben való tájékozódást is segíti: a „fent-lent”, „jobbra-balra”,” középen”, stb. elnevezéseket is pontosan megtanulják, ami szintén előnyös az iskolában.

Sok éves tapasztalat támasztja alá azt is, hogy azok a gyerekek, akik hosszabb ideig járnak kézműves foglalkozásra jobb a kudarctűrése, empátiája, monotónia tűrése, és bátrabbak új dolgok befogadására. Minderre a foglalkozások során tesznek szert, mert noha nagy kár, ha nem sikerül, vagy tönkre megy valami, könnyű újrakezdeni; látja a többieket is dolgozni, küzdeni ugyanazzal a problémával, és nem restelli újra megpróbálni, ha valamely hőn áhított tárgy nem úgy sikerül, ahogy elképzelte. És ez után jönnek azok az előnyök, amelyekre munka közben tesznek szert, s a személyiségüket csiszolják, fényezik: leküzdeni az agressziót, megtapasztalni az egészséges rivalizálást, megosztani a tárgyakat és az eszközöket, esetleg közösen alkotni mással egy nagyobb tárgyat.

Ami felnőtteknek kikapcsolódás lehet, az a gyerekeknek csupa olyan előny, melynek az iskolában és azon kívül is hasznát veszik.

Lázárné Gyarmati Erika

pedagógus, szakmai vezető


733 megtekintés0 hozzászólás